Yerin adı: Konya Alâeddin Tepesi’nde bulunan Alâeddin Cami Avlusunda, Yarım Kümbet’in doğusunda bulunmaktadır.
Yapım Tarihi: 1155-1192 tarihleri arasında inşa edilmiştir.
Kitabe: Kümbedin külahı etrafında dönen kitabe ile doğu cephede pencere üzerinde iki satır halinde Arapça sülüs hatla yazılmış bir kitabesi bulunmaktadır.
Vakfiye: Bulunmamıştır.
Kurucu: Yapının banisi II. Kılıç Arslan’dır.
Sanatçı: Yapının mevcut kitabesinden sanatçısının Abdulgaffar oğlu Yusuf olduğu öğrenilmektedir.
Onarım Durumu: Alâeddin Cami ile birlikte bazı onarımlar geçiren yapı son olarak 1982 yılında onarım görmüştür bu onarım sırasında yapının cenazelik bölümüne girişi sağlayan kapısı ve ziyaretgah bölümüne çıkışı sağlayan merdivenler asıl görünümünü kaybetmiştir. Onarımlarda yapının kesme taş kaplaması ve külah yeniden elden geçirilmiştir.
Plan: İki katlı yapının üst katı dıştan ongen bir gövdeye sahiptir. Cenazelik bölümü içten ve dıştan dairesel planlı olup kubbe ile örtülüdür. Yapının ziyaretgâh bölümünde yüzeyi çinilerle kaplı sekiz sanduka bulunmaktadır. Bu bölümün yüzeyi on dairesel nişle dilimlenmiştir.
Üçboyutlu Özellik:
Malzeme: Yapının moloz taş dolgusu düzgün kesme taşla kaplanmıştır. İç mekanda sandukaların yüzeylerinde de çini levhalar görülür. Mermer olarak yapının girişi üzerinde devşirme mermer levha oldukça dikkat çekicidir.
Süsleme: Yapıda süsleme olarak dikkat çeken unsur girişin üzerindeki devşirme korkuluk levhasıdır. Ayrıca girişin kemer formu ve etrafında oluşturulan bordür yapıda süslemenin yoğun olarak yer verildiği alandır.
Tarihlendirme: Yapının kitabesi herhangi bir tarih vermese de yapının II. Kılıç Arslan döneminde inşa edildiği bilinmektedir.
Değerlendirme: Anadolu Selçuklu başkenti Konya’da Selçuklu sarayına çok yakın olan bu yapı içerisinde altı Anadolu Selçuklu sultanının defnedilmiş olması mimari kurgu haricinde yapının ne kadar önemli olduğunu gösterir.
Kaynakça: ATÇEKEN, Zeki; Konya Selçuklu Yapılarının Osmanlı Devrinde Bakımı ve Kullanılması, T.T.K, Ankara,1998.
KONYALI, İ. Hakkı; Abideleri ve Kitabeleri İle Konya Tarihi, Burak Matbaası, Konya, 1997.
SÖNMEZ, Zeki; Başlangıcından 16. Yüzyıla Kadar Anadolu Türk Mimarisinde Sanatçılar, T.T.K., Ankara, 1989.
YASA, Azize, Anadolu Selçuklularında Türk İslam Şehri Olarak Konya (3 cilt),Yayınlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üni. Sos. Bilm. Ens. Ankara, 1996.