YIKIK MİNARE

Yerin adı: Küçük Bölcek Mahallesi'nde aynı ismi taşıyan cadde üzerindedir.

Yapım Tarihi: 13. Yüzyılın ilk çeyreğinde yapıldığı düşünülmektedir.

Kitabe: Mevcut ancak okunmayacak durumdadır.

Vakfiye: Günümüze ulaşmamıştır.

Kurucu: Bilinmiyor.

Sanatçı: Bilinmiyor.

Onarım Durumu: Minarenin ne zaman yıkılıp onarım gördüğü konusunda bilgi mevcut değildir.20. Yüzyılda doğusundaki cami yapılmıştır. Minarenin şerefe, petek ve külah kısmı yıkık olup onarıma muhtaçtır.

Plan: Kare planlı kaide üzerine silindirik gövde yükselmektedir. Şerefe kısmı yıkıktır

Üçboyutlu Özellik: Kare kaideli minarede, kaideden köşeler pahlanarak sekizgen pabuçluğa, oradan yuvarlak bir bilezikle silindirik gövdeye, yukarı doğru incelen silindirik gövdeden üç sıra mukarnaslı yıkık şerefe altı ve şerefeye, oradan da üst kısmı yıkık silindirik petek kısmına geçilmektedir. Minare kaidesi doğudaki camiye bitişiktir.

Malzeme: Kesme taş, tuğla, çini, kireç harcı kullanılmıştır. Kesme taş kaidede örgü malzemesi oalark, tuğla pabuçlukta, gövdede, şerefe altında ve petek kısmında örgü malzemesi olarak, çini ise şerefe altında süsleme malzemesi olarak kullanılmıştır. Kesme taş düzenli teknikte, tuğlalar ise şaşırtmalı teknikte kullanılmıştır.

Süsleme: Minarede süsleme malzemesi olarak tuğla ve firuze renkli çiniler kullanılmıştır. Minare gövdesinde tuğlanın değişik diziminden baklava dilimi şeklinde geometrik motifle oluşturulmuş. Şerefe altındaki mukarnasların dış yüzeylerinin firuze renkli kare ve dikdörtgen çinilerle, şerefe altında ise firuze renkli baçinilerin yer aldığı süslemeler yer almaktadır.

Tarihlendirme: Kitabesi günümüze ulaşmayan minareyi, bazı araştırmacılar I. Alâeddin Keykubad (1220-37) dönemine, bazıları 13. yüzyılın ilk çeyreğine tarihlemektedirler. Yıkık şerefe altındaki sırlı çanaklara 13. yüzyılın ilk çeyreğinde rastlanmaktadır. Buradan hareketle minarenin 13. yüzyılın ilk çeyreğinde yapıldığı kabul görülür.

Değerlendirme: Tuğlaların farklı dizilişinden oluşan geometrik süsleme ve çini süslemeleri açısından değerlendirilmektedir.

Kaynakça: HAKKI İbrahim Konyalı, Abideleri ve Kitabeleri İle Niğde Aksaray Tarihi, İstanbul1974,c I-II.
GÖRÜR Muhammet, Anadolu Selçuklu ve Beylikler Döneminde Aksaray Şehri, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara 1991.